Teeltproces  Hier vindt u informatie over hoe het teeltproces verloopt.


Stomen

Voor aanvang van de teelt wordt de grond ontsmet d.m.v. stomen. Hete lucht van ca. 150°C wordt onder een plastic zeil geblazen en trekt de grond in. Op deze manier wordt de grond vrijgemaakt van schadelijke schimmels en bacteriën.
Om zoveel mogelijk energie te besparen wordt het zeil afgedekt met een isolatiedeken, en wordt de stoom d.m.v. een afzuigsysteem sneller en dieper de grond ingetrokken.


Plantklaar maken

Voor het planten wordt de voorraadbemesting toegediend en daarna de grond gefreesd. Zo ontstaat een mooie luchtige grond, waarin de freesiaknollen geplant kunnen worden.


Planten

Het planten van de knollen gebeurd met een lasergestuurde freesiaplantmachine. De planter stelt de plantdiepte en de plantdikte in. Dit is afhankelijk van de culivar en de tijd van het jaar. De machine trekt tijdens het planten ook de slangen van het grondkoelings- en verwarmingssysteem mee in de grond.


Afdekken

Na het planten wordt de grond afgedekt met een cocosvezel, voor en goede lucht en waterhuishouding, en styromull afgedekt. Het styromull vormt een isolatielaag tussen de grond en de kaslucht, wat veel energie bespaart. Het styromull zorgt tevens voor een lichtreflectie tussen het gewas. Na het afdekken laten we het gaas weer op de grond zakken.


Groeiproces

Gedurende de hele groeiperiode is een goede klimaatregeling een voorwaarde voor een succesvolle teelt.

In samenwerking met adviseurs op gebied van teelt, klimaatregeling, bemesting en gewasbescherming wordt de strategie bepaald.


Gewasinspectie

Regelmatige inspectie van de gewassen en de vochtigheid van de grond is vereist.


Oogst

Ongeveer 100 dagen na het planten begint de oogstperiode. De oogstmedewerkers snijden de takken met de goede rijpheid, op de juiste lengte af. Afwijkende takken worden uitgesorteerd. De oogstmedewerkers bossen de freesia's direct op de juiste aantallen.


Verwerking

Na de oogst worden de freesia's verpakt en verzendklaar gemaakt. Naar wens van de klant worden aantallen, verpakking en fust aangepast. Tijdens het verwerken vind tevens de eindcontrole plaats.


Rooien

Na de oogstperiode worden de planten gerooid en in gaasbakken gelegd. De bakken worden op pallets gestapeld en in het veld worden de laatste plantenresten verwijderd.


Drogen

De gerooide planten worden gedurende 4 weken in de droogcel teruggedroogd bij een temperatuur van 28°C. Tijdens dit proces stromen de voedingsstoffen uit de plant naar de knol.


Ontbollen

Als de planten goed zijn teruggedroogd wordt er in de ontbolmachine blad en knollen van elkaar gescheiden. Het blad wordt als stro in balen geperst en de knollen vervolgens hun weg over de pellijn.


Pellen

Na het ontbollen komen de knollen over de pellijn. Eerst wordt er in de shaver de bladresten verwijderd. In de pelmachine worden de knollen grotendeels gepeld, waarna aan de leesband de laatste kralen (plantgoed) van de knollen worden gehaald. Tenslotte worden de knollen door de sorteermachine op maat gesorteerd en geteld.


Preparatie

Na de verwerking worden de knollen ca. 5 maanden bewaard in een 30°C. Door deze behandeling worden de knollen geactiveerd en kunnen ze weer opnieuw geplant worden.